Как да избегнем заледяването на автомобилните стъкла през зимата

Как да избегнем заледяването на автомобилните стъкла през зимата

Остъргването на заледените стъкла на автомобилите е досадно, но и има начини да се избегне усилието. Тук можете да прочетете какво препоръчват специалистите.

• Публикувано на 16.02.2021 г. • Актуализирано на 7 декември 2023 г.

Студените нощи са ужас за много шофьори. Трябва да станете по-рано, защото първото нещо, което трябва да направите преди заминаването е да премахнете леда от прозорците. Обикновено това означава надраскване, студени пръсти, влажни ръкави и физическо натоварване. Има алтернативи, но не всички работят.

Водоотблъскващ спрей за стъкла

Ако слоят лед не е твърде дебел, спреят за размразяване може да помогне много. Смес от алкохол и антифриз се нанася върху прозореца от спрей бутилка. Това топи замразената вода и гарантира, че тя няма да замръзне отново веднага.

Има евтини средства в спрей бутилки с 500 или 750 милилитра. По-големите бутилки за пълнене без пръскаща глава са още по-евтини. Повечето от наличните средства изпълняват предназначението и премахват леда. Въпреки това има качествени разлики. По-малко висококачествените продукти размразяват леда, но причиняват ивици по стъклото. Кои спрейове работят най-добре, можете да намерите в търговски списания или автомобилни клубове.

Топъл въздух

Друг начин за освобождаване на стъклото от леда е с нагревател с вентилатор. Тук обаче се препоръчва повишено внимание. Могат да се използват само устройства, които са изрично предназначени за тази цел. В противен случай, например при вентилаторни нагреватели за битова употреба, съществува риск от пожар.

Нагревателят за паркиране има същия ефект като нагревателя на вентилатора . Той може да бъде програмиран така, че процесът на размразяване да започне, докато шофьорът все още дреме в топлото си легло или закусва. Тъй като е интегриран в охладителната верига на автомобила, той също така предварително загрява двигателя. Това спестява гориво, защото то отива към старта вече предварително загрято. Отоплителните уреди за паркиране обаче са скъпи. Обикновено те струват значително повече от 1000 евро с монтаж.

Топла вода

Ако ви хрумне сутрин да облеете предното си стъкло с кофа с гореща вода: Спрете! При никакви обстоятелства горещите течности не трябва внезапно да удрят ледено студеното стъкло в големи количества. Термичният удар гарантира, че стъклото и околният материал се разширяват бързо и неравномерно, а стъклото може да се напука.

Химичните смеси от собственото ви производство също трябва да се избягват. Смес от вода, течност за миене, антифриз и алкохол първо могат да причинят ивици и проблеми с почистването. Второ, съществува риск от увреждане на гумените уплътнения и пластмаса.

Отопление на автомобила

Някои шофьори измислят идеята да оставят двигателя на колата да се загрее, докато колата е неподвижна, за да размразят леда през отопляемия интериор. Това не само уврежда значително околната среда, дори правилата за движение по пътищата в Европейския съюз го забраняват. Параграф 30 от StVO гласи: „При използване на превозни средства са забранени ненужният шум и избягваните емисии на отработени газове. По-специално е забранено да се пускат двигателите на превозното средство да работят ненужно“.

Като се има предвид това, обикновено не помага много. Тъй като двигателят се загрява много по-бавно, когато превозното средство е неподвижно, отколкото при шофиране. Отнема известно време, докато топлината е достатъчна, за да се стопи ледът на стъклата. Той също така увеличава износването и разхода на гориво.

Отопляемото предно стъкло, което имат някои автомобили, също не помага особено. Нагревателните проводници вътре могат да помогнат само при много тънки слоеве лед и позволяват кондензът да се изпари. Когато ледът е дебел, те се нагряват бавно и използват толкова много електричество, че батерията, която вече е под напрежение през зимата, може да се изпразни за нула време.

Как да избегнем заледяване на автомобилните стъкла

Може би най-доброто средство да избегнем заледяване на автомобилните стъкла е профилактиката. Ако вечер поставите фолио или картонена кутия върху предното стъкло и го фиксирате с чистачките, се уверете на първо място, че предното стъкло не се замразява. Фолиа, специално проектирани за това, които се предлагат например в железарските магазини, могат да бъдат прикрепени с подходящи примки, за да не отлетят при силен вятър.

Споделете статията
Автор: Иван Иванов
Източник: АВТОНЕТ БГ
Сайт: avtonet.bg