Правилната грижа за боята на автомобила

Правилната грижа за боята на автомобила

Редовната и внимателна грижа поддържа блясъка на боядисването през целия живот на автомобила.

• Публикувано на 16.03.2021 г. • Актуализирано на 1 август 2023 г.

Безупречната повърхност също предпазва каросерията от корозия и допринася значително за поддържането на стойността на превозното средство. С малко ноу-хау всеки собственик на кола може да го направи сам.

Независимо дали става дума за ежедневен автомобил или за старателно поддържан, лъскавата боя и правилната грижа за автомобила значително увеличават привлекателността на автомобила. Резултатът от добрите грижи за автомобила се отразява и в по-висока цена при препродажба, дори ако превозното средство вече има много хиляди километри на скоростомера. За това обаче са необходими съвестни и редовни грижи за боядисване. С правилните работни стъпки и правилните продукти за грижа за автомобила дори неспециалистите могат да постигнат много добри резултати с боя за автомобили.

Първо измийте старателно

Цялостното измиване на автомобила е на първо място при грижата за боядисването. Можете да почистите колата си или в автоматичната автомивка, или на ръка. Бистрата вода е особено важна тук, тъй като мръсотията и примесите във водата за пране и върху почистващата гъба действат като абразивни частици. След измиване на колата трябва да се провери дали в действителност са премахнати всички видими и осезаеми замърсявания. Изсъхналите птичи изпражнения, сокове от дървета, катран и остатъци от насекоми са особено упорити и трябва да бъдат третирани със специално формулирани почистващи препарати и съгласно инструкциите, ако е необходимо. За добър резултат трябва да се спазва препоръчаното време на експозиция. Използването на почистваща глина е подходящо и за отстраняване на дървесни сокове и остатъци от катран.

След измиването се прави проверка дали ударите от камъчета и драскотините са повредили боята. Преди действителните грижи за боядисване, тези зони трябва да бъдат почистени, така че стоманата на корпуса да остане защитена от корозия. Малките повърхностни повреди могат лесно да бъдат отстранени с цветни моливи и прозрачни лакови моливи в съответствие с инструкциите. По-дълбокото повреждане на боята върху ламарината, което не надвишава диаметър от 3,5 сантиметра е за точково боядисване от професионалист. Точковото боядисване е рентабилна препоръка, особено за по-ниско разположени зони на калниците, вратите или броните.


Споделете статията
Автор: Иван Иванов
Източник: АВТОНЕТ БГ
Сайт: avtonet.bg