Правилното налягане в автомобилните гуми - какво трябва да знаете

Правилното налягане в автомобилните гуми - какво трябва да знаете

Твърде малко въздух в гумата е опасно. Твърде много е лошо. Обясняваме ви какво е важно, когато става въпрос за налягането в гумите и как да го настроите правилно.

• Публикувано на 09.02.2021 г. • Актуализирано на 11 ноември 2023 г.

От какво налягане в гумите имам нужда?

Можете да намерите правилното налягане в гумите в таблицата за налягане в гумите в ръководството за експлоатация на вашия автомобил. Обикновено това е написано на вътрешната страна на капачката на резервоара за гориво или върху рамката на вратата на шофьорската врата. Там са дадени различните налягания за предните и задните колела, обикновено за две условия на натоварване: празно и напълно натоварено. Експертите препоръчват леко повишено налягане от 0,2 бара над определената стойност. Не се усеща загуба на комфорт при повишено налягане в гумите.

Правилното налягане в гумите

Оптималното сцепление на гумите зависи не само от профила на гумата, дълбочината на протектора и възрастта на гумата, но и от правилното налягане в гумите. Ако е твърде ниско, гумата обикновено се търкаля само по външните флангове. Тогава средният протектор няма контакт с пътя. Ако налягането в гумите е твърде високо, гумата се надува като балон и се търкаля само над централната зона. Външните флангове нямат контакт с пътя. И в двата случая сцеплението намалява и спирачният път става по-дълъг. Освен това гумата се износва по-бързо.

Редовната проверка на налягането в гумите на бензиностанцията трябва да бъде нещо разбираемо за всички шофьори. Нормалната гума може да загуби 0,1 бара в продължение на три месеца. Експертите съветват шофьорите да ги проверяват всеки път, когато зареждат с гориво, т.е. след около 600 километра или на всеки две седмици.

Размери на гумите - какво означават всички цифри

Цифрите на стената на гумата описват размера и свойствата на гумата. Пример за обикновена малка автомобилна гума е размер 185/65 R15 T. Първото число означава ширината в милиметри, второто за съотношението на височина и ширина в проценти. Писмото описва дизайна. R означава радиален, D - диагонал. Това е последвано от диаметъра на джантата в инчове, след това индекса за максимално разрешената скорост. Ако има цифра пред последната буква, тя описва носещата способност.


Споделете статията
Автор: Иван Иванов
Източник: АВТОНЕТ БГ
Сайт: avtonet.bg