Съединител - структура, функция и причини за дефекти

Съединител - структура, функция и причини за дефекти

Тук можете да разберете всичко за структурата на съединителя, неговата функция и възможни причини за дефекти.

• Публикувано на 22.03.2021 г. • Актуализирано на 25 март 2024 г.

Енергията на горене на двигателя се превръща във въртеливо движение чрез коляновия вал. Оттук въртящото движение се предава на задните колела чрез карданния вал и след това диференциалната предавка. Ротационното движение обаче не може да се достави на колелата в същото съотношение.

Превозното средство трябва да започне да се движи и може да достигне и висока скорост. За тази цел е необходим превод или намаление, което се извършва чрез предавка. При задвижването на предните колела е същият принцип, само че тук въртящото се движение на коляновия вал се предава директно на предните колела чрез трансмисията.

Типове съединители

Различни трансмисии като двойна скоростна кутия (DSG), автоматична скоростна кутия или ръчна скоростна кутия са се утвърдили. Въпреки че има и съединители в скоростната кутия DSG, фокусът тук е предимно върху конвенционалния сух съединител в ръчните скоростни кутии. Предавателната кутия DSG замени хидравличния преобразувател, който отдавна е често срещан в автоматичните трансмисии.

Задача и функция на съединителя

Съединителят има за задача да свърже или раздели двигателя и трансмисията, предавайки задвижването между тях и позволявайки безпроблемно ускорение и спиране на автомобила, както и смяна на скоростите, без да се налага да гасите двигателя.

Това става чрез превключване на скоростния лост. Прекъсването става чрез задействане на педала на съединителя. Съединителят се задейства рядко чрез кабел, най-вече чрез хидравлика. За тази цел главният цилиндър на съединителя е разположен на педала на съединителя. Когато педалът на съединителя е натиснат, се задейства бутало, което изтласква спирачната течност напред в линията пред нея. Задейства се бутало в робния цилиндър на съединителя, който е разположен директно върху корпуса на камбаната.

Лоста притиска лагер, който е разположен върху пружините в средата на диска на съединителя (машинен диск). Този освобождаващ лагер сега притиска пружините, като по този начин изтласква диска на съединителя с облицовката от диска на машината, подобно на спирачните накладки. Това е метален пръстен със същия размер като облицовката на режещия диск. Коляновият вал и главният вал на трансмисията, водещи в трансмисията, са разделени и водачът може да превключи на следващата предавка.

Структура на съединителя

Съединителят се състои от три компонента:
• Феродов диск
• Притискателен диск
• Аксиален лагер

Смяна на съединителя - да смените всички компоненти или само отделни компоненти?

Както може би разбирате от обясненията, е напълно възможно, ако единият компонент на съединителя е дефектен, другите две части също ще претърпят умора на материала. Не е задължително то да бъде разпознато незабавно. Определено можете да закупите съединителни части поотделно. Искаме обаче да отбележим, че действителните разходи за смяна на съединителя са при сваляне на скоростната кутия. Необходимото огромно време съставлява голяма част от разходите.

Ако възникне повреда на една от двете части, които не са били подменяни седмици или дори месеци по-късно, трябва да се извърши същият скъп ремонт отново. Поради тази причина ние ви препоръчваме като приоритет да смените целия комплект съединител.

Източник: снимка ZF Group


Споделете статията
Автор: Иван Иванов
Източник: АВТОНЕТ БГ
Сайт: avtonet.bg