Смяна на гумите - стъпка по стъпка

Смяна на гумите - стъпка по стъпка

1. Подгответе необходимите инструменти; 2. Обезопасете автомобила (дръпнете ръчната спирачка), почистете джантите; 3. Разхлабете гайките на колелата и повдигнете автомобила с крик; 4. Развийте гайките на колелата и издърпайте колелата; 5. Сложете ново колело; 6. Затегнете гайките на колелата и спуснете автомобила; 7. Маркирайте гумите и проверете налягането на въздуха.

• Публикувано на 27.04.2021 г. • Актуализирано на 6 април 2022 г.

Смяната на гумите или комплекта колела е една от малкото практически стъпки, които водачите все още могат да правят сами на автомобила си. За да обезопасите превозното средство, имате нужда от крик. Стабилният крик е от съществено значение за успешната смяна на колелата, най-добър е моделът с хидравлика. Ако нямате хидравличен, можете да ползвате крика на производителя на автомобила. Повечето автомобили имат специално място в багажника, на което се поставя крика на производителя на автомобила.

За винтовете и болтовете, кръстосан ключ за гуми и динамометричен ключ (както го наричат разговорно майсторите “кило ключ”). Телена четка също трябва да бъде лесно достъпна. Инструкциите за експлоатация на вашия автомобил предоставят информация за това къде крикът трябва да бъде поставен.

Колата трябва да бъде паркирана на равна земя без наклон. За да се обезопаси превозното средство, трябва да се дръпне ръчната спирачка и да се включи на първа предавка. С автоматичната скоростна кутия поставяте лоста за превключване на скоростите на "P".
Ако са налични, капаците на колелата трябва да се премахнат. След това разхлабете гайките на колелата или болтовете с кръстосания ключ, всеки болт с една четвърт оборот. След това вдигнете колата с крика. Важно е да прикрепите крика само към определените точки за монтаж. Височината на сглобката се достига, когато колелото, което трябва да се отстрани, е на няколко сантиметра над земята.

Сега напълно развийте гайките на колелото. С развиването на последния болт трябва да внимавате колелото да не падне върху вас. Преди да поставите новото колело на колата, трябва да отстраните мръсотията от главината на колелото с телената четка. При закрепване се уверете, че посоката на въртене на гумата е правилна. Информация за това може да се намери на стената на гумата. Тъй като гумите на задвижващите колела са подложени на по-голямо напрежение, посоките на гумите трябва да бъдат сменени. Автомобилните гуми, които са били монтирани отпред през предходния сезон, се монтират отзад и обратно.

Сега отново взимате кръстосаният ключ и затягате всички гайки на колелата без големи усилия. След това свалете крика, докато гумата просто застане на земята и вземете динамометричния ключ в ръка. С него затягате гайките напречно. Предписаният за това момент на затягане може да се намери в инструкциите за експлоатация на автомобила. Важно е да не се надвишава, тъй като в частност алуминиевите джанти често се повреждат, ако гайките са затегнати твърде плътно. Накрая проверете налягането в гумите на монтираните гуми и при необходимост добавете въздух.

Важно: проверете отново гайките, след като изминете около 50 километра с монтираните колела. Може да се случи да се разхлабят - тогава динамометричният ключ ще трябва да се включи отново.

Съхранение на гумите: къде и как?

Демонтираните гуми трябва да се съхраняват правилно за следващия сезон. Преди да съхранявате гумите, струва си да проверите състоянието им. Повредени ли са повърхностите за движение или фланговете? От профила трябва да се отстранят малки камъчета или други частици (като стъкло или дърво). Вече нямате право да шофирате с гуми, които вече нямат предписаната минимална дълбочина на протектора или са повредени. Нарастващата възраст и произтичащото от това влошаване на качеството на материала също могат да бъдат причина за подмяна на гумите. Ако гумите са на повече от осем години също ще трябва да ги замените с нови.

За цялостни колела - т.е. гуми с джанти - важи и следното: Налягането в гумите трябва да се увеличи с 0,5 бара, тъй като складираните гуми губят налягане по време на периода на съхранение. След това колелата се маркират съответно в предишното им положение върху автомобила. След това поставяте всяка гума в леко плътно защитно покритие, както се предлага в специализираните магазини. Като алтернатива могат да се използват и черни, подходящо големи торби за боклук. Гумите трябва се съхраняват на тъмно, сухо и хладно място.

Независимо дали съхранявате гумите в гаража или в мазето - складовото помещение трябва да отговаря на определени критерии, за да могат гумите да оцелеят през следващите месеци добре защитени. Температурният диапазон между пет и 15 градуса е идеален. Гумите трябва да се съхраняват на тъмно, сухо и хладно. Пряката слънчева светлина или контактът с масла или разтворители, от друга страна, са вредни за гумите. Трябва да се прави ясна разлика при съхранение дали са само гуми или колела с джанти. Гумите трябва да стоят една до друга през лятното или зимното съхранение, а колелата с джанти трябва да бъдат подредени една върху друга. Това може да се направи директно на земята или върху дървена скара.


Споделете статията
Автор: Иван Иванов
Източник: АВТОНЕТ БГ
Сайт: avtonet.bg