Трябва да знаете това за веригите за сняг

Трябва да знаете това за веригите за сняг

Веригите за сняг са наистина полезни, когато е паднал много свеж сняг, пътищата са хлъзгави или предстои зимно пътуване до планината. Те се поставят върху гумата и увеличават сцеплението на хлъзгави повърхности. Веригите за сняг могат да осигурят помощ при ускоряване, спиране и завиване.

• Публикувано на 18.01.2021 г. • Актуализирано на 28 ноември 2023 г.

Как и къде поставяте вериги за сняг и какво трябва да се има предвид при покупка?

Веригите за сняг обикновено се използват по двойки на ос и са прикрепени към задвижващите колела. Максимална препоръчителна скорост за шофиране с вериги за сняг е 50 км / ч. Шофирането с четири вериги за сняг е разрешено, но не е задължително. В случай на превозни средства със задвижване на четирите колела, производителят обикновено посочва в инструкциите за експлоатация дали веригите за сняг принадлежат към предната или задната ос. Веригите за сняг оказват значително влияние върху поведението при шофиране, когато са монтирани на ос. Тогава тази ос генерира повече сцепление на хлъзгавата земя и другата ос може да се откъсне внезапно. Има и друга причина, поради която трябва да бъдете внимателни на волана. Бързото шофиране напряга звената на веригата. Ако се разкъсат, напрежението и сцеплението отново се губят.

Монтаж на веригите за сняг

Първо почиствате гумата и зоната пред и зад гумата, така че прекалено много сняг да не се захване във верижните връзки. Сега започва същинското сглобяване. Специалистите препоръчват първо да поставите веригата върху гумата в съответствие с инструкциите за монтаж на производителя. Във втората стъпка превозното средство обикновено се премества на няколко метра, за да прилепне напълно веригата. Накрая заключете веригата и се уверете, че напрежението е правилно. Тя не трябва да е прекалено разхлабена, тъй като части от веригата могат да се ударят в превозното средство и да причинят повреда на спирачните линии, ABS сензорите и окачването на колелото. Но и веригата не трябва да е прекалено стегната, в противен случай може да се скъса и да повреди и превозното средство. След монтажа на веригите за сняг, шофирайте около 100 метра и спрете да проверите дали напрежението е правилно и ако е необходимо, да ги затегнете допълнително.


Споделете статията
Автор: Иван Иванов
Източник: АВТОНЕТ БГ
Сайт: avtonet.bg