Трябва ли да миете автомобила си през зимата

Трябва ли  да миете автомобила си през зимата

Автомобилът често се замърсява през зимата дори по-често, отколкото през лятото. След това трябва ли да отидете в автомивка?

Кога трябва да се откажа от измиването на колата си?

Ако навън е наистина студено, т.е. по-студено от минус десет градуса, не трябва да миете колата си. Миенето може да натовари автомобила и да повреди лаковото покритие или гумените и пластмасовите части. А останалата вода може да замръзне върху спирачните апарати или уплътненията на вратата.

Така нареченият „термичен шок“ е проблематичен. Това може да се случи, когато топлата вода в автомивката облее автомобила, който е бил на път при много ниски температури. Автомобилите, които вече са с увредена боя също са проблематични. Друг недостатък на измиването на колата в студено време са ключалките и гумените уплътнения на вратите, които могат да замръзнат. В най-лошия случай спирачката също може да замръзне.

По кое време на денонощието трябва да измия колата?

Не бива да се забравя нощната слана. Дори температурите да са над нулата през деня, остатъците от вода могат да замръзнат през нощта. Така че е по-добре да измиете колата сутрин. Това означава, че колата може да изсъхне до нощта, когато е паркирана отвън. Ако колата е в отопляем гараж, нощната слана разбира се не е проблем.

Митът за пътната сол: колко опасна е солта за боята на автомобила?

Много шофьори са загрижени дали пътната сол има корозивен ефект. Те вярват, че мръсотията по колата, която често съдържа и сол през зимата, трябва да се почиства възможно най-често. Но тук не бива да се притеснявате твърде много. Само при превозни средства, които вече имат драскотини трябва редовно да се освобождават от зимната мръсотия. Ако повърхността на боята на автомобила е ок, не е нужно да се притеснявате за солта. Същото се отнася и за основата на превозното средство. И тук обикновено не се налага да се очакват проблеми с корозията.
Някои шофьори смятат, че използването на вазелин като продукт за грижа прави нещо добро за тяхната кола. По-добре е обаче да се въздържите от това. Вазелинът, който всъщност е предназначен за употреба върху кожата, съдържа петролни компоненти, които са вредни за каучука.

Все още остава въпросът как е правилно да измиете колата през зимата?

По принцип при особено ниски температури е по-добре да избягвате измиването на ръка и да отидете до автомивката. Когато миете колата на ръка, може случайно да надраскате лака с гъбата, защото по автомобила има частици мръсотия - например от сол.
Затова е по-добре да отидете на автомивка през зимата. Тук не се използват гъби. Автомобилът се освобождава от груби замърсявания с парна струя и след това е готов за по-нататъшни мерки за поддръжка. Съвет: когато напускате автомивката, натиснете педала на спирачката веднъж. Това помага да се отървете от ледени отлагания върху спирачките.

Тъй като през зимата, когато температурите са много ниски, не се препоръчва цялостно измиване на автомобила, най-грубите замърсявания могат да бъдат отстранени от прозорците и светлините с кърпа.

Споделете статията
Автор: Иван Иванов
Източник: АВТОНЕТ БГ
Сайт: avtonet.bg